Om konstmuséet

Samlade ihop till eget konstmuseeum

Gullholmen Konstmuseum är resultatet av 60 års privat samlande.

Sunes passion för konst väcktes redan i tonåren och sedan dess har han varit samlare (i 40 år) med specialitet på konstnärer som tillhörde ”Gullholmen-kolonin” och mellersta Bohuslän. Också den yngre brodern Ingemar (som samlat i 20 år) drogs småningom med. Under åren har de utvecklat ett heltäckande kontaktnät inte bara i Sverige utan även utomlands så ingenting undgår dem och samlingarna utökas kontinuerligt. 

På väggarna i konstgalleriet hänger alster av ett 70-tal konstnärer varav många är kända. Albin Amelin, Evert Taube, Edvin Ollers, Gordon Macfie, Ferdinand Boberg, några fina Olle Olsson-Hagalund. Även John Jon-And med hustrun Ann Cleve och Carl Wilhelmsson samt Karl Nordström är representerade. Tavlornas motiv är hämtade både till lands och till sjöss och historierna bakom har anknytning till mellersta Bohuslän – då speciellt Gullholmen.  

Sune och Ingemar Johanssons satsning på konstmuseet med tidstypiska målningar från en konstnärsepok på västkusten, har ett viktigt syfte:
– Det är vår ambition att rädda våra förfäders kultur här ute. Vi tycker inte att det är så viktigt att vi har blivit ägare till denna konstskatt men det är viktigt att förvalta den. De flesta som kommer hit har ingen aning om vilka konstnärerna är med undantag för de mera kända och då tycker vi att det är betydelsefullt att uppmärksamma dem.

Syftet med konstmuseet är, med andra ord, att ge kommande generationer en inblick i det okända konstlivet på Gullholmen. Det finns mycket att se: en hel del oljemålningar, en del teckningar samt akvareller. På en bänk står dessutom ett antal av Gullholmens egna kuttersnidare representerade med sina kuttermodeller.
– Tycker du att de hänger tätt? Det var nödvändigt. Hur skulle vi annars kunna få plats med allt – och vi har ännu mera  hemma. Det blir omhängningar så småningom…

Vad var det då konstnärerna sökte när de kom till Gullholmen?

Nilsson pensionat– Det var precis som Skagenmålarna, det speciella ljuset samt de otaliga motiven de fann härute bland fiskelägen och i naturen runt Härmanö

Redan omkring 1850-talet började konstnärer samlas på Gullholmen. På 1920-talet började de hyra in sig på Nilssons pensionat eller i bostadshusen. Ibland fick de köpa hus för en billig penning: Olle Olsson-Hagalunds hus kostade 150 kr och en flaska konjak, men de var ju ofta fattiga och betalade gärna för sig med en tavla.

Sune ägnar stor del av sin tid åt att berätta historier om Gullholmen. På somrarna, brukar han finnas på plats under Konst- muséets öppettider för att därefter gå vidare till det andra museum – Skepparhuset – som han driver och förvaltar genom en stiftelse.

Är man konstintresserad, är konstmuseet en guldgruva med många berättelser om de olika konstnärer som bott och verkat på ön.

Läs mer om Gullholmen Konstmuseum i följande artiklar:

Kulturstipendium till bröderna 2014

Sune var en av Orust kommuns kulturpristagare för sitt arbete med att bevara, utveckla och informera om öns kulturskatter. 

Tillsammans med brodern Ingemar fick han Götiska Förbundets Kulturstipendium samma år.