Pittoreska & natursköna motiv

Konstmuseet är resultatet av bröderna Johanssons gemensamma samlande under 60 år. Deras passion för konst väcktes tidigt och fokus ligger på konstnärer, verksamma före 1970, som tillhörde "Gullholmen-kolonin och mellersta Bohuslän.

Bröderna har, under åren, utvecklat ett  heltäckande kontaktnät som gör att ingenting undgår dem. Samlingarna förnyas kontinuerligt och det finns mycket att se. Här finns tavlor av välkända konstnärer som belyser livet längs kusten och en hel del annat, såsom glaskonst, kuttermodeller och galjonsfigurer, som hör ihop med den period som representeras.  

Permanentutställning

Nilssons Pensionat på Gullholmen samlade, i början av 1920-talet, en grupp med konstnärer som sökte det speciella ljuset som finns vid kusten.

Målsättningen med museet är att visa deras tids- typiska målningar av såväl pittoreska fiskelägesmotiv som natursköna landskap på och runt Hermanö.
Gullholmen Konstmuseum visar ett urval tavlor som belyser konstnärslivet på Gullholmen under en 100 års period. Många av "Gullholmsmålarna" - bl.a. Edvin Ollers, John Jon-And, Agnes Cleve, Olle Olsson Hagalund, Carl Wilhelmson och Karl Nordström - finns representerade på de stora museerna.

Separatutställningar

Hall 1
Den moderna expressionismens utveckling i Bohuslän under 1910 talet med Matisseeleverna som banade väg för "Göteborgskoloristerna" under 1920 och 1930-talet med Bohuslänmåleriet
100 års-minnet av Skagerackslaget i konst o litteratur
Hall 2
Aktuell konst och korrespondens från Borstahus- grevens samlingar på Kaptensgården. Greven, Sture Andersson, ägde en av Europas största privat- konstsamlingar och hade många världsberömda vänner som Chagall och Kokoschka, företrädare för expressionismen i Tyskland.