Sandels, Gösta (1887-1919)

Gösta Sandels följde undervisningen vid Tekniska skolans aftonkurser. Han studerade vid Althins målarskola 1904 och vid Konstnärsförbundets skola 1905–1906.

Vid skolan fick han kontakt med de konstnärer som skulle samverka till modernismens genombrott i Sverige i gruppen 1909 års män. I slutet av 1906 flyttade han till Paris och de följande sju åren levde han ett kringresande liv, bland annat i Spanien, södra Frankrike, Oslo, Köpenhamn, Stockholm, på svenska västkusten, i Göteborg och i Kungälv. 

I utställningssammanhang debuterade han i en utställning tillsammans med Isaac Grünewald på Hallins konsthandel 1907. Han deltog senare i en serie grupputställningar som arrangerades av De Unga på Hallins konsthandel och den utbrutna gruppen De åtta.  Hans separatutställningar är fåtaliga och han visade oftast sina målningar i sin ateljé.
Flera minnesutställningar har visats med hans konst bland annat på Konstakademien i Stockholm, Konstgalleriet i Göteborg, Göteborgs konstmuseum, Galleriet för nutida konst i Stockholm, Malmö museum.

Bilden är en förlaga till hans berömda målning ”Molnet” idag i Nationalmuseums ägo,  nu deponerad på Svenska Ambassaden i Köpenhamn. Sandels hade redan 1916 foto på Elaine Hallberg som blev förlaga till denna teckning då Gösta tillbringade sommaren på Stuveröd, Skaftö  med Elaine.

Molnet (Bohuslän), penselteckning i tusch med lavyr 1917

Nr 324 i G Pinneus katalog